DGS'DE ETKİLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

ETKİLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ

 

REHBERLİK VE EĞİTİM UZMANI

 

 

Ø Çocukluğumuzdan beri bize planlı ve yöntemli çalış denildi.

Ø Ancak kimse planın-yöntemin ne olduğunu, ne işe yarayacağını ve nasıl uygulanacağını anlatmadı.

Ø Bu yüzden planlı olmaya karşı olumsuz tutum geliştirdik ya da planlı olmayı robot gibi olmakla karıştırdık.

Ø Oysa planlı ve yöntemli çalışarak beynimizden maksimum verim elde etmek elimizdedir.

PLAN Nedir?

 

 

Plan: 6N 1K sorularını cevaplamak demektir.

ü Sahip olduğunuz zamanı planlarsanız: Ne yapacağınızı ve Nasıl yapacağınızı biliyor olmanız; kendinizi güçlü hissetmenize ve kaygınızın azalmasına yardımcı olacaktır.

ü Uyumadan önce ertesi günün planını zihninizde canlandırın ve ertesi günkü planınıza uyun.

ü Aklınızın koyduğu kurallara uymanız kendinize inancınızı arttıracaktır!

NİÇİN Ders çalışacağım?

ü Öncelikle, bir öğrencinin çalışmalarında istikrarlı olabilmesi için; sınava hazırlanma kararını kendisinin almış olması gerekir.

ü Bu kararın da mutlaka kişiye özel nedenleri vardır; işte bu “neden ders çalışacağım?“ sorusunun cevabını her gün hatırlamak, istikrarlı çalışmak için gereken istekliliği koruyacaktır.

ü Size bu amacınızı hatırlatacak kişisel uyaranlar (sözler, görseller vb.) belirlemeniz ve çalışma hevesinizi artıracak yüreklendirici, çalışkan, pozitif arkadaşlarla zaman geçirmeniz oldukça önemlidir.

ü Bu sayede, “bu dersleri niye öğreniyoruz ki?” tuzağına düşmek yerine “bu dersleri nasıl öğrenebilirim?” motivasyonuna erişmek mümkün olur.

NE Çalışacağım?

ü Ne çalışacağını önceden belirlemiş olmak, gece yatarken ertesi günün planını düşünerek uyumak, sabah kalkınca o gün yapılacak işleri gözden geçirmek; beynin, koyulan hedeflere odaklanmasına ve o işin zamanı geldiğinde verimli çalışmasına yardımcı olur.

ü Ne yapacağını belirlememek ise; hedefsizlik, çaresizlik, belirsizlik, umutsuzluk, odaklanamama, dikkat dağınıklığı, kaygı gibi durdurucuların tetikleyicisidir.

ü Bu sebeple, Plan sahibi olmak kaygıyı azaltıp verimi artıran en önemli tekniktir.

ü Peki plan nedir? Plan: Ne, Ne zaman, Ne kadar, Nasıl vb. gibi soruları yazılı ve net olarak cevaplamış olmak demektir.

ü Plan bir kez yapılmaz. Planınızı: Yapılacak işlerin önem ve öncelik sırasını gözeterek; aldığınız verime bakarak; yöntem önerilerimizdeki ilkelere dikkat ederek; haftalık olarak analiz etmeniz ve güncellemeniz önemlidir.

ü Planınız için fikirler alın ancak kendi uygulayacağınız planı sizin adınıza birisinin yapmasına izin vermeyin. Bilişsel sürecinizi yönetmeyi öğrenmeniz kendinize yapacağınız çok büyük bir iyilik olacaktır.

ü Bu amaçla zeka türünüzü, öğrenme stilinizi, dinlenme biçiminizi, verimli olduğunuz çalışma ortamını keşfedin.

ü Planınızı yaparken takıntılı ya da mükemmeliyetçi olmayın. Açık fikirli olun ve mutlaka ama mutlaka ulaşılabilir hedefler koyun.

NE ZAMAN Çalışmalıyım?

ü Bir derse zaman çalışacağımızı önceden belirlemek, bir hedef koymuş olmak sebebiyle erteleme tuzağını engelleyen bir tekniktir.

ü Ancak ders çalışmak için kesin bir saat belirlemek, biyolojik ve duygusal bir varlık olmamız sebebiyle işlevsel bir yöntem değildir.

ü Bunun yerine günü; sabah, öğlen, akşam, gece şeklinde 4 zaman dilimine bölmek ve çalışacağımız saati değil de zaman dilimini belirlemek daha etkili olacaktır.

ü Sadece derse değil: fizyolojik, sosyal, ruhsal ihtiyaçlarımıza da ne zaman vakit ayıracağımızı belirlemek oldukça önemlidir.

ü İhtiyaçlarımızı gözetmeyerek kendimizi fazlaca baskı altına alırsak; tokmakla vurma oyununda olduğu gibi bir yerden bastırdığımız ihtiyaçlar çok geçmeden başka bir yerde; mutsuzluk, dikkat dağınıklığı, kaygı, isteksizlik, erteleme, umutsuzluk vb. şeklinde ortaya çıkacaktır.

ü İhtiyaçlarımıza da zaman ayırdığımızda ise; dinlenirken dinlendiğimizi, çalışırken de çalıştığımızı hissedebiliriz!

ü Böylece içimizde “iyi gidiyorum, verimli çalışıyorum, kazanabilirim” hissi uyanır. Bu da istekliliğimizi, umudumuzu ve performansımızı artırır.

ü Planınızda: ihtiyaçlarınız ve dersler için zaman ayırdığınız gibi; çalışma planınızı hazırlamak için de bir zaman dilimi ayırmayı ihmal etmeyiniz!

NE KADAR Çalışmalıyım?

ü Öncelikle, sürecin bütünündeki çalışma temponuzu ayarlamanız çok önemlidir.

ü “Bu benim son şansım, ya hep ya hiç, kazanamazsam korkunç olur” gibi kaygı üreten düşüncelerin etkisiyle, aşırı yüksek bir tempo ile çalışmaya başlamayın.

ü Sürecin başında yüksek bir tempo ile çalışırsanız; maratonun başında depar atıp yarışın sonunda nefesi kesilen bir koşucu gibi; en çok hızlanmanız gereken son süreçte dersin başına oturamaz hale gelirsiniz.

ü Bu nedenle uygulayabileceğiniz bir tempoyla başlayıp, ulaşılabilir bir oranda temponuzu artırıp, sınava doğru maksimum performans sergilemek en sağlıklısıdır.

ü Kendinize aşırı yüklenmeden kondisyonunuzu güçlendirebilmek için “5 daha” tekniği yararlı olacaktır. Buna tekniğe göre biraz yorulduğunuzu ya da sıkıldığınızı hissettiğinizde “5 dakika daha, 5 soru daha” şeklinde kendinizi zorlayabilirsiniz.

Hangi konuya ne kadar zaman ayırmalıyım?

ü Derslerin ve ünitelerin testteki ağırlığı ile testlerin puan türünüze katkı oranını biliniz ve daha çok soru çıkan konuya ağırlığı oranında daha fazla vakit ayırınız.

KAÇ Soru Çözmeliyim? Saat Çalışmalıyım?

ü Nicelik bakımından net koyulmuş hedefler eğer küçük çaplı ise motive edicidir ancak büyük ve ulaşması zor bir hedef ise, (örneğin günde 10 saat, 500 soru gibi) öğrenciyi yetersiz ve başarısız hissettirecek ve neticede ders çalışmaya isteksizlik oluşturacaktır.

ü Günlük soru hedefini tutturacağım diye hakim olduğunuz konulardan daha fazla soru çözmenin bir yararı yoktur.

ü Yeteri kadar dinlenmeden, zihinsel olarak hazır hissetmeden kendini derse oturmaya zorlamak da sadece bıkkınlığı artırır.

ü Öğrenme sayısal bir skor elde ederek değil zihinde bilgi bakımından bir dengesizlik, bir güçlük yaşamak neticesinde gerçekleşir.

ü Bu nedenle belli bir soru sayısına erişmeye çalışmaktansa, çözülemeyen soruların çözümlerini araştırmak ya da eksik bilgileri gidermek daha etkili olacaktır.

ü O halde öğrencilerin en çok merak ettiği, Günde kaç saat çalışmalıyım? Günde kaç soru çözmeliyim? Sorularının cevapları niceliksel değil aşağıdaki gibi niteliksel olmalıdır:

Günde kaç saat çalışmalıyım?

ü Verimli olduğun sürece!

ü Uykusuzluk zekamızı, dikkatimizi ve ruh halimizi Uykulu şekilde 3 saat masanın başında verimsizce oturmaktansa, 2 saat uyuyup 1 saat verimli çalışmak daha iyi öğrenmeye ve ders çalışmaktan soğumamaya yardımcı olur.

Günde kaç soru çözmeliyim?

ü Konuyu öğrenene kadar!

ü Bildiğiniz bir konudan 300 soru çözmek yerine bilmediğiniz 10 sorunun çözümünü ya da içindeki bilgileri öğrenmek daha yararlı olacaktır.

 

NEREDE Çalışayım?

ü Nerede (kütüphane, kantin, ev) çalışmanızın daha etkili olacağı, bireysel tecrübeniz neticesinde alacağınız verime göre kendinizin karar vereceği bir durumdur.

ü Çalışmak keyif veriyorsa, öğrenebiliyorsanız doğru yerdesiniz demektir!

ü Öte yandan hep aynı şeyi yaparsak hep aynı sonucu elde ederiz. Beynimiz ise rutinin dışına çıkmaktan hoşnut olur. Eğer verimsiz çalışmakta iseniz, mekanınızı ve çalışma yönteminizi değiştirmeniz yararlı olacaktır.

ü Çalışacağım yer nasıl bir yer olsun? diye soracak olursak ise; bu karar öğrenme stilinizle dolayısıyla zeka türünüzle ilintilidir.

ü İçsel zekası baskın olanlar yalnız çalışmayı; sosyal zekası baskın olanlar sosyal ortamda çalışmayı tercih edebilir. Görsel zekası güçlü olanlar çalıştığı odanın ve masanın düzenli olmasını önemseyebilirken; işitsel zekası güçlü olanlar odanın gürültülü olmamasını önemseyebilir. Doğa zekası yüksek olanlar açık havada çalışmayı isterken, bedensel zekası yüksek olanlar hareket edebileceği bir mekanı arayacaktır.

NASIL Ders Çalışmalıyım?

ü Öğrenilecekleri merak etmek, öğrenirken hayal gücümüzü kullanmak, konuya sorular sorarak beyinde daha çok bağlantı oluşturmak, konu ile ilgili kişisel ve duygusal bağ kurmak, konunun yaşamla ilişkisini aramak; kalıcı öğrenmeye yardımcı olan önemli etkenlerdir.

ü Konuları anlamlı bütünlüğü olan küçük parçalara bölerek çalışmak ve her bir küçük parça ile diğerleri arasında bağlantılar, ilişkiler, benzerlikler kurmak yararlı olacaktır.

ü Küçük adımlarla ilerlemek yani kendimize ulaşılabilir hedefler koymak, her hedefe ulaştığımızda çalışma istekliliğimizi artıracaktır.

ü Eksikleri gidererek çalışmak önemlidir. Bir işi bitirmeden diğerine başlamak biriken eksik konular sebebiyle motivasyonumuzu düşürecektir.

Odaklanmayı başarabilmek nasıl mümkündür?

1.    Bugünkü hedefinize ulaştığınızda hissedeceğiniz başarı duygusunun size vereceği isteklilikle;

2.    Olumsuzlukları değil de ertesi günün hedeflerini nasıl yapacağınızı düşünmenizin beyninizi programlamasıyla;

3.    Öğrendiğiniz yeni bilgiler ile sergilediğiniz rutin dışı davranışların beyninizde yeni bağlantılar kurmasının salgılatacağı mutluluk hormonlarının meydana getireceği koşullanma ile son derece mümkündür.

ü Bilgi edinmeye sevgi duyarak derslere yaklaşmamız, severek yapılan her işte olduğu gibi, daha kalıcı bir şekilde öğrenmemizi sağlayacaktır.




Online DGS Kurs konusunda Türkiye'nin en iyi kursu.

Online DGS Matematik hem sayısal hem sözel gruplara yönelik farklı matematik grupları.

Online DGS Türkçe alanın en iyi ders hocaları.

Online DGS Sayısal Mantık alanın en iyi ders hocaları.

Online DGS Sözel Mantık iki kademeli sözel mantık eğitimi.

Online DGS Geometri iki kademeli geometri eğitimi.

Online DGS Deneme Sınavı ücretsin deneme sınavları.

Online DGS Rehberlik çalışmaları.